טיפול שיאצו לבעיות נשימה אצל ילדים

טיפים מעשיים להורים כעזרה ראשונה או כטיפול מונע

מאת: מנשה חי נקר

השיאצו הינו טיפול מנואלי שמקורו ביפן, מיושם ע"י לחיצות עמוקות על גבי נקודות הפזורות לאורך המרידיאנים (מסלולי זרימת האנרגיה) והלחיצות מטרתן להפעיל אנרגיה מחודשת, לאיברים חסומים או לאזורים חלשים באנרגיה חיונית.
הסיבות הנפוצות לבעיות הנשימה בילדים עפ"י השיאצו:
1. ילדים בשנים הראשונות בבית הספר מחלישים את הריאות ע"י ישיבה בתבנית שפופה, כאשר הכתפיים שמוטות קדימה.
2. מערכת עיכול חלשה ובראשה הטחול גורם להיווצרות לחות מרובה שהופכת לליחה שחוסמת את מעברי הנשימה. הטחול נחלש מסוכרים, קמח לבן, מוצרי חלב.
3. הקשר בין הריאות לכבד: חום ורעילות בכבד (גם כעס), גורם לזרימה משובשת של אנרגיית הריאות.
4. בעיות רגשיות הגורמות להיחלשות של מרידיאן הריאות – הריאות נחלשות מעומס ותחושת דחק, יכול להיווצר על רקע אובדן של אדם קרוב, חוסר גבולות ומשמעת, חוסר הערכה עצמית, קשר "חונק" עם האימא (קשר שמעורב בו תלותיות יתר באימא או דאגת יתר לילד).
לפני שמתחילים חשוב לזכור:
1. בילדים הלחיצות מתבצעות בצורה עדינה ולא פולשנית, לכן יש לשאול ולברר עימם שהלחיצות נעימות ולא מכאיבות.
2. ילדים מגיבים די מהר לטיפול השיאצו והכי חשוב להם להרגיש אמון וקשב מצד הנותן.
3. השיאצו באופיו מתאים יותר לבעיות כרוניות ולילדים עם קונסטיטוציה חלשה. משך זמן הטיפול קצר עד כרבע שעה או עד סף סבלנותו של הילד. אפשר לבצע כטיפול יום יומי במצב אקוטי, או 2-3 טיפולים בשבוע במצב הכרוני.
הטיפים המעשיים הבאים מיועדים לחיזוק מרידיאן הריאות לטיפול בבעיות נשימה קלות: קוצר נשימה, התחלה של שיעול עם ליחה חוסמת, נזלות כרוניות והתקררויות.

הטיפול המוצע אינו נועד להחליף טיפול תרופתי או טיפול מקצועי בשיאצו במידת הצורך.

מנח ישיבה-
1. כשהילד יושב עם גבו אליכם, הניחו את האצבעות על המרווחים הבין צלעיים בחזה, התחילו ממרכז החזה ולחצו במספר מקומות לרוחב החזה עד הגיעכם לשקע הכתף. יש ללחוץ עם כל האצבעות בצורה שווה ולשהות בכל לחיצה כ- 3 שניות. חזרו 8 פעמים.
2. לחצו עמוק בתוך שקע הכתף, אתרו נקודה רגישה, לחצו עליה במשך 10 שניות רצופות הרפו וחזרו על הפעולה 8 פעמים.
3. משכו את הכתפיים לאחור בתנועות עגולות נסו לתמוך את הגב מאחור לזקיפות הגב. האריכו בתנועת המשיכה ושהו בה למשך מס' שניות. חזרו 12 פעמים.
4. אחזו בשתי הידיים של הילד יישרו אותן לצדדים ואט אט מתחו אותן לאחור, הקפידו לאחוז בשורשי הידיים כשהאגודלים מצביעות לשמיים. הרפו את הידיים חזרה ובצעו 8 פעמים.
5. א. גשו לגב כף היד ולחצו בנקודה בין שורש האגודל לשורש האצבע המורה. עסו ולחצו את הנקודה בעיגולים עם כיוון השעון. חזרו 12 פעמים
5. ב. מדדו את אמצע המרחק בין שורש האגודל לשורש כף היד ולחצו עמוק ובתנועות סיבוב (עם כיוון השעון) בנקודה הנמצאת קרוב ומתחת לעצם המטאקרפלית הראשונה. חזרו 12 פעמים.
5. ג. עסו ולחצו את האגודל משני צדדיו משורשו ועד לקצהו. 12 פעמים.
6. החזיקו את אצבעותיכם צמודות וקרובות והקישו עימן לאורך המסלול של מרידיאן הריאות בין שורש כף היד למרפק. מסלול זה נמצא בפנים האמה (כשהיא פונה כלפי מעלה) ובצמוד לעצם הרדיוס. חזרו 8 פעמים.

מנח שכיבה על הבטן –
7. אגרפו קלות את כף היד ותופפו בעוצמה עדינה בחלק הגבי של החזה, בגבול העליון בין השכמות. בצעו 12 פעמים בכל צד של עמוד השדרה העליון. בצעו 12 כפול 3 לכל צד.
8. לחצו באמצעות האגודלים על הנקודות הנמצאות כסנטימטר אחד הצידה מעמוד שדרה (בכל צד) בגובה החוליות T2, T3(קו השכמות וקצת מעל). במידה ושרירי הגב מתוחים יש לבצע גם תנועת סיבוב של האגודל תוך כדי הלחיצה. המתינו 10 שניות בכל לחיצה והרפו בהדרגה, בצעו 8 לחיצות.

מנח שכיבה על הגב –
9. הניחו את יד ימין על מרכז עצם החזה ואת יד שמאל הניחו מעליה, באפליקציה הזו יש ליצור תנועת גל עולה ויורדת, כך כשהגל יורד דוחפים את מרכז החזה לכיוון הבטן באמצעות העקבים של כף היד, כשהגל עולה למשוך מרכז החזה כלפי הצוואר ומעלה באמצעות אצבעות ידיכם. חזרו על הפעולה בקצב איטי מס' רב של פעמים.
10. גשו לכף הרגל ולחצו עם האגודל בנקודה שמתחת לכרית הבולטת (בקו שמתחת לבוהן). בצעו 8 לחיצות עמוקות וחזקות.


 

 

מנח ישיבה

מנח שכיבה על הבטן

מנח שכיבה על הגב