עוד פעם הכאב ראש הזה?

למרות התקדמות מדע הרפואה עדיין רב הנסתר על הגלוי ולא ידוע לרופאים מהו המנגנון המדויק הגורם לכאבי ראש. כאב הראש תוקף נשים, גברים וילדים כאחד ויכול להופיע ככאב בעל אופי לוחץ, חד, פועם, דוקר, עמום, שורף, לפעמים מלווה בבחילה, סחרחורת, הקאה.

מאת: ורדה נקר


מיגרנה היא מהמחלות השכיחות ביותר הגורמת לפגיעה קשה באיכות החיים. התרופות הקיימות בשוק אינן מרפאות את המחלה אלא מצליחות להפחית את הכאב עד לפעם הבאה. רבים מהסובלים סבורים שצריך לחיות עם הכאב מאחר וממילא אין מה לעשות.
ברפואה הסינית ניתן לאבחן במדויק את סוג הכאב על פי הדופק, לשון ותישאול המטופל, כדי לדעת בברור מי האיבר שלא מאוזן ובו צריך לטפל. הטיפול יהיה בדיקור, שיאצו, תזונה וצמחי מרפא, כל אחד לפי הצורך שלו.
קיימים 7 סוגים שונים של כאבי ראש, אותם אנו מאבחנים בקליניקה ובהתאם לאבחון מחליטים על שיטת טיפול והם:
1. Tension headache כאב בלחץ,בצד החיצוני של הראש הנובע מלחץ דם נמוך, דופק מהיר. מופיע לרוב בצד אחד של הראש, אופיו מטריד מאוד ומתגבר במצב של רעש עם רגישות לאור, לרוב זקוקים לחדר חשוך ושקט. מופיע בקרב אנשים שמגזימים בשעות הפעילות והעבודה, או המרבים במחשבות דאגניות והתעסקות יתר על המידה בפרטים הקטנים ולא מתעלים לראות את התמונה הרחבה.

2. כאב ראש טמפורלי (ברקות) הנובע מהתקררות מלווה בתפיסות העורף והשכמות, מאלרגיות, מסינוסיטיס כאשר הראש כולו מרגיש עמום ולוחץ ובתפיחות על הסינוסים חשים כאב, נפוץ גם בסיום או אחרי מחזור.

3. כאב ראש פרונטלי (מצח) הנובע מסינוסיטיס כרוני, מתזונה לקויה, ריבוי בשוקולד, גבינה צהובה ,צריכת קפאין מרובה או חוסר בשתיית מים, לעיתים קשור להתחלת גיל הבלות.

4. כאב באזור העיניים או רק בצד אחד של הראש, קשור למחזור החודשי, אי סדירות כללית בימי הוסת, דימום קצר, או תופעות קדם וסתיות קשות. במקרים אלו מטפלים גם בהסדרת המחזור וגם בכאבי הראש. כמובן לפני כן יש לשלול גלאוקומה.

5. כאב ראש ורטיקלי (בקודקוד) הנובע מאינסומניה (חוסר שינה) או לפעמים גם מלחץ,"סטרס".

6. כאב ראש אוקסיפיטלי (אחורי) קשור ללחץ דם גבוה או למע' החיסון.

7. כאב ראש כתוצאה מתאונה כשיש "צליפת שוט"whip lash , או מהיווצרותה של בעיה אורטופדית הנובעת מלחץ חולייתי בצוואר – יתכנו גם הקרנות של כאב לידיים.

אצל ילדים כאב ראש הוא יותר רגשי, למשל לפני תקופת המבחנים, חוסר יציבות בבית ושגרה לא תקינה, דימוי עצמי לקוי, או בעיית ריכוז , לדוגמא ילד שמטופל אצלנו כבן 11, סובל מכאבי ראש באופן רציף וקבוע כאשר חוזר מן ההפסקה לשיעור, או ברגעים שיש רעש בכיתה בעודו מנסה להיות קשוב לדברי המורה.

במידה ואין ממצא חריג, הטיפול יכול לפוגג לחלוטין את כאבי הראש ולגרום לנחת רוח (גם אחרי שנים של סבל והשלמה עם הכאב באמצעות תרופות שמרגיעות זמנית).

כמובן שיש לקחת בחשבון סידרה של טיפולים כי טיפול אחד יכול אמנם להעביר את הכאב האקוטי אך המטרה להעלים לגמרי את כאבי הראש ושלא יחזרו. מתוך ניסיון אישי וקליני התוצאות מדברות בעד עצמן.