הריון ולידה בראי הרפואה הסינית

מי אחראי על תהליך ההריון והלידה ?

מאת: מנשה חי נקר

ברפואה הסינית קיימות שתי איכויות: תנועה והכלה, אשר פועלים בתזמון משותף ואחראיים יחד על התפתחות העובר. התנועה היא היאנג שמניע ודוחף להיווצרות תהליכים כמו גדילה והתפתחות, הפרשת הורמונים, יצירת איברים, מספק חום וחמימות לרחם. הכלה היא היין שבונה את חוזק השלד, הכלת העובר ברחם, מזין ומאכסן את הדם ופועל על ה–DNA .
מרגע ההתעברות - יצירת יש מאין ועד לגמר יצירת הפאר – גוף אדם והלידה, נוצרים שינויים ומעברים בלתי פוסקים בין יין ליאנג. להלן השינויים על פי השלבים הבאים: התעברות – יאנג, היווצרות עובר – יין, הרחם מקור לאספקת אנרגיה ודם – יאנג, העובר מתפתח – יאנג, שבוע 38 הפסקת הגדילה - יין, שבוע 40 – צירים יאנג, לידה – העובר והרחם יאנג נדחפים לתעלת הלידה, יציאה לעולם – מעבר מחושך לאור (מיין ליאנג), נשימה ראשונה – יאנג. עובר זקוק לחום האם – יין. לסיכום: התעברות (יאנג),הריון (יין),לידה (יאנג).

מהו הרחם?
ברפואה הסינית הרחם bao הוא שם כללי, הכולל את הרחם עצמו uterus, שחלות וחצוצרות וכן כולל את הציר המתפעל, היפותלמוס – בלוטת יתרת המוח – שחלות.
מבחינת קשר מרידיאנים, הרחם שייך לכליות, מתחבר לכליות ע"י המרידיאן של הרחם. בנקודת האמצע בין שתי הכליות נמצא מקור עשיר באנרגיה לגוף כולו. הרחם מתחזק עם הצבע הכתום "טעם החיים", לכן בהיריון מומלץ לאכול את הכתומים גזר, דלעת, בטטה ודלורית. בקשר פיזיולוגי הרחם קשור אל הלב, ע"י כלי הדם של הרחם. וסת סדירה ופוריות טובה תלויים בחוזק הכליות ובאספקת הדם של הלב. כאשר יש חוסר דם בלב, אנרגיית הלב לא יורדת לרחם. כאשר כליות חלשות הוסת לא יוצאת לפועל.

מה הקשר בין האיברים לרחם?
כליות – מספקות את התמצית הבסיסית מבחינה ביולוגית לדם הווסתי, והבסיס ליצירת חיים בכלל. לב – מספק את היאנג אשר יורד למטה אל הרחם ואל הכליות, הלב מספק חום לרחם, הלב שולט בדם ומניעו. כבד – מאכסן דם, מספק דם לרחם, אנרגיית הכבד עוזרת להניע דם ראשוני של הוסת. טחול – מייצב את הרחם במקומו ואת הדם בכליו, מייצר דם. קשר רעיוני של הרגשת המרכז, הטחול הוא מרכז הגוף ומרכז ההזנה, הרחם הוא מרכז החיים שממנו הגענו. קיבה – מחוברת אל הרחם דרך מרידיאן מקשר, ריאות – עוזרות בייצור דם.

בטיפול רפואה משלימה להריון הננו מתייחסים למס' אלמנטים חשובים:

1. המצב הגופני של היולדת, הופעת כאבים שמתעוררים בגוף, כאבי גב, כאבי עכוז שמקרין לאורך הרגליים כמו בכאב של פריצת דיסק, חוסר יכולת למצוא תנוחה מתאימה, כבדות פלג גוף עליון, חוסר תנועה ורצון תמידי לשכב, כל אלה יפתחו סממנים של לידה יותר קשה. טיפולי מגע בטוחים נעשים מחודש 4 והלאה.

2. המצב הנפשי - הקשר של היולדת לעובר, לחצים שמתלווים לקראת הלידה, עצבנות אופיינית עקב שינויים הורמונאליים, התמיכה הזוגית שיתוף הבן זוג כחלק בלתי נפרד מהלידה.

3. הדרכה לתזונה מאוזנת - התזונה כחלק בלתי נפרד מבריאות היולדת, וכמקור היוצר השפעה מחזקת ל – DNA של העובר.

4. עזרה ליולדת בשלבים האחרונים, פתיחת אגן ע"י שיאצו, היפוך עובר במוקסה, ערור צירים וקידום לידה בדיקור סיני בשבועות 41/42, ליווי של שיאצו ודיקור או עיסוי ארומותרפי במהלך הלידה.

5. תמיכה וחיזוק הטחול לאחר הלידה- כאשר הטחול חלש כלי הדם נפגעים, הדם בורח מכליו, עלולים להופיע צניחות איברים ותשישות גופנית גדולה. לרוב לאחר איבוד רב של דם או הריון קשה.

תקופת ההריון וכמו כן הלידה יכולים להיות חוויה נעימה ועוצמתית שנרצה לחזור אליה ולזכור אותה כל החיים.