הרפואה הסינית

 

 

הרפואה הסינית העתיקה ידועה לאנושות מזה 5000 שנה. עם פתיחת שערי סין לשאר העולם הלכה והתגלתה עוצמתה הרפואית גם במערב ומטפלים רבים מתוך ארצנו משתלמים בארץ ובסין בלימודי הרפואה הסינית וברמה הגבוהה ביותר. רפואה זו הצליחה לשמר את עצמה עד היום בזכות הפילוסופיה המוצקה עליה היא מושתתת.

מאת: מנשה חי נקר

פילוסופיה זו כוללת:

1. היין והיאנג (כוחות אנרגטיים הפוכים מנוגדים ומשלימים).
2. הצ'י (כוח החיים האוניברסאלי).
3. הדאו (פילוסופיה רוחנית עם עקרונות לשמירה על בריאות האדם ביחס אל הטבע).
4. חמשת היסודות (5 התנועות והשינויים בטבע).

הרפואה הסינית כוללת בתוכה שיטות טיפול מגוונות אשר משלימות האחת את השנייה, דיקור(אקופונקטורה), צמחי מרפא, תזונה, שימור אורח חיים בריא, צ'י קונג טאי צ'י ומדיטציה לצורך טיפול עצמי ומניעה של מחלות, טווינא ושיאצו לשמירה על זרימת דם ואנרגיה תקינים בגוף ובנוסף שימוש בכוסות רוח הקזת דם וחימום במוקסה. ברפואה הסינית קיימות שתי שיטות אבחון עיקריות :

1. מישוש הדופק - בשורש כף היד, דרך הדופק ניתן לזהות את מצב 12 האיברים הפנימיים מבחינת איכות התפקוד של כל איבר ואיבר, אם הוא חזק/חלש, אם בעודף/חוסר פעילות, ואת מצב האנרגיה הכוללת של גוף.
2. אבחנת הלשון - באבחון זה ניתן לגלות האם יש חום או קור בגוף, חסימות ובאילו איברים פנימיים, הצטברות של לחות או יובש/איבוד של נוזלים ואת מצב הדם.

הדיקור הסיני
היא שיטת הטיפול המרכזית ומתבצעת בהחדרת מחטים אל מסלולי זרימת האנרגיה הנקראים מרדיאנים, השיטה מבוססת על איזון זרימת הצ'י בגוף.
העיקרון הבסיסי המנחה את הרפואה הסינית הוא הסתכלות על גוף האדם כחלק תואם מיקרו-קוסמי למבנה היקום וההנחה שהאדם, כמו כל חלקי הטבע צריך לחיות בהרמוניה עם חוקי הטבע והשינויים המתמידים בעולם, כמו מחזור היום והלילה, מחזור חילופי העונות, השעון הביולוגי וכדומה. בסין מתייחסים אל הרפואה כבעלת ערך אומנותי והיא חלק בלתי נפרד מהתרבות הסינית העשירה.

השיאצו
זו שיטת טיפול במגע בתחום הרפואה המשלימה, שמקורה ביפן. משמעות המילה שיאצו ביפנית, היא: לחץ אצבע. השיטה מתבססת על עקרונות הרפואה הסינית ומניחה קיום של ערוצי אנרגיה בלתי נראים, המכונים: מרידיאנים. אלו משפיעים ומושפעים מהאיברים הפנימיים. כל מחלה היא מצב הנובע מחוסר איזון כלשהו, היוצר "חסימה אנרגטית" בערוץ האנרגיה/מרידיאן או באיבר וגורם להופעת סימפטומים, כמו: כאב, לחץ או רפיון. הגישה הטיפולית בשיאצו הינה הוליסטית. מטרתה לטפל בגוף כולו, ולא רק בהעלמת הסימפטומים. משום כך, מחבר השיאצו בין הגוף והנפש. התהליך הטיפולי הוא הדרגתי, רגוע ומרגיע, משלב סדרת לחיצות, מניפולציות ומתיחות ברוב חלקי הגוף. הטיפול בשיאצו מלווה בלחיצות על נקודות דיקור, וכן על נקודות אקטיבציה (Trigger Points), לצורך הפחתת טונוס שרירים, שבירת הסתיידויות, הפחתת כאב והגדלת טווחי תנועה. המנגנון של השיאצו דומה למנגנון הדיקור. בנוסף לאלמנט הטיפול במגע המשפר את זרימת הדם, הוא מוריד במקביל את רמת הסטרס (הלחץ), שמהווה מרכיב מעכב בתהליכי ריפוי.
 

 

 



יתרונות הטיפול ברפואה סינית

1. האבחון והטיפול נעשים באמצעים שאינם גורמים לנזק בטווח הארוך כדוגמת הקרינה ושימוש בתרופות כימיות, אנטיביוטיקה ואנטי דלקתיים.

2. הטיפול דוגל בעידוד האנרגיה הטבעית של המטופל, לחיזוק הצ'י ומערכת חיסון, גם במידה והמטופל לוקח טיפול תרופתי שמחליש אותו (לדוג' כימותרפיה), עדיין החשיבה תהיה איך לחזק ולתמוך בגוף ולנצל טוב יותר את המשאבים הקיימים.

3. רפואה שמטרתה לגרום לאיזון בין עודף לחוסר, בין חלש לחזק. כדי לגרום לאיזון זה צריך שתהיה ראיה כוללת (גישה הוליסטית) שרואה את כל ההיבטים והצדדים לסיבת המחלה כולל דפוסים התנהגותיים.

4. תופעות לוואי שלא מחומרים רעילים, לפעמים יש החמרה בכאב (מוגדרת ברפואה הסינית ריאקציה לטיפול), עשוי להופיע כיומיים אחרי טיפול, בד"כ זה מעיד על השיפור החיובי שיגיע בימים שלאחר מכן.

5. רפואה זו יכולה לכוון את הטיפול הן למצב הפיזי והן למצב הנפשי. המצב הנפשי יכול להיות הסיבה הראשונית למחלה, או שהמצב הנפשי נגזרת של המחלה הגופנית. לפעמים המצב הנפשי הוא הסיבה העיקרית לטיפול עוד טרם הופיעו הסימנים הגופניים.