מוצרי חלב, מומלץ או כדאי לוותר?

סידן הינו מינרל חיוני הניתן לצריכה ממגוון רחב של מוצרים. צריכת מוצרי חלב לצורך השגת סידן אינה מומלצת כלל ואף מהווה פוטנציאל למחלות רבות.

מאת: ורדה נקר

מוצרי חלב מהווים אבן יסוד מאוד משמעותית בתזונה בעולם המערבי  בכלל ובמטבח הישראלי בפרט. אחת הסיבות העיקריות לכך היא ההנחה שחלב הינו מקור הכרחי לסידן, האמנם? הסידן הינו מינרל חיוני להתפתחות, גדילה ותפקודים רבים של גופנו. אחד מהתפקודים הידועים הינו בחשיבותו בבניית העצמות ושמירה על מסת העצם והשיניים.
אך בישראל נאמד מספר החולים באוסטיאופורוזיס בכ-200 אלף נשים וגברים. אחת מכל 2 נשים ואחד מכל 7 גברים יסבלו מהמחלה, הכיצד?
בארה"ב צריכת החלב ומוצריו הינם מהגבוהות ביותר בהשוואה לרוב האוכלוסיות בעולם. אולם, בקרב נשים אמריקאיות בגילאי 50+, נמצא כי שכיחות השברים בעצם הירך היא אחת מהגבוהות ביותר בעולם. לעומת זאת, ממחקרים שנערכו באזורים הכפריים של סין ששם צריכת מוצרי החלב פחותה ביותר אם בכלל, שכיחות השברים הייתה חמישית מהשכיחות בארה"ב.
 
כמה עובדות שאולי לא ידעתם:
1. ישנם סוגים שונים של סידן ולכל אחד מהם אחוזי ספיגה שונים בגופנו. סידן פחמתי (קרבונט), הצורה הנפוצה ביותר של סידן (מוצרי חלב,  מרבית תוספי המזון ועוד) הינו סוג הסידן הנספג ברמה הנמוכה ביותר (4-22% בלבד). סוג סידן זה יחד עם חברו, סידן אוקסלט, הינם הגורמים העיקריים לאבנים בכליות, הם מופרשים בשתן ועלולים לגרום לאבני כליה ובעיות נוספות אחרות.  לעומתו, סידן ציטראטי נספג בגופנו באופן יעיל יותר (45%) וכיום יודעים כי הינו גורם המעכב יצירת אבני כליה.
2.מוצרי חלב פרה מעלים את רמת החומציות בדם. בכדי לאזן את עודף החומציות שבדם, הגוף נאלץ לשחרר יוני סידן המאוחסנים בעצמות (סידן הינו מינרל בסיסי המנטרל חומציות), דבר הגורם לאורך זמן לחסר סידן בעצמות (בריחת סידן) ועל כן לעצמות חלשות וכואבות, מחלות שיניים וחניכיים.
3. במוצרי חלב יש כמות גדולה של זרחן בהשוואה לסידן. זרחן הינו מינרל אשר מתחרה עם הסידן על הספיגה במעיים, מפריע ומעכב ספיגה וניצול של הסידן בגוף ובסופו של דבר גורם למאזן סידן שלילי. כלומר, צריכה מרובה של מוצרי חלב (בקר בעיקר) מרוקנת את המינרלים מהעצם.
4. רוב מוצרי החלב מכילים תוסף סידן E341 אשר גורם לבעיות עיכול שונות.
5. חלב פרה מכיל כמות גדולה של לקטוז (סוכר החלב), רוב האנשים לא מעכלים היטב את הלקטוז בשל חסר באנזים לקטאז שתפקידו לפרק את הלקטוז, כתוצאה מכך, לאחר אכילת מוצר חלב, רבים חשים: נפיחות, כאבי בטן, גזים, שלשולים וכד'. כמו כן, החלב מכיל את חלבון ה"קזאין" אשר במקרים של אלרגיה, הגוף מתייחס אליו כאל גורם זר ומתחיל לתקוף אותו. הדבר גורם לתגובה בצורת פריחה או נפיחות ובמקרים חמורים הדבר עלול לגרום להלם אנפילקטי (תגובה אלרגית קשה ומסכנת חיים הגורמת לקשיי נשימה ול.ד. נמוך בדרגה מסוכנת).
6. חלב הפרה עשיר בהורמון הנקרא IGF-1. הורמון זה נחקר בשנים האחרונות באופן משמעותי ומצאו קשר בינו למחלות סרטן כדוגמת סרטן הערמונית בגברים, סרטן בילדים, סרטן השד ועוד... הורמון זה מפריע למערכת החיסון לחסל תאים סרטנים וכיום הורמון זה מוגדר על ידי ארגונים הרפואה כ"שותף מרכזי בהתפתחות סוגי סרטן שונים".
7. החלב בתעשייה המודרנית מכיל שאריות של חומרי הדברה נגד כנימות וקרציות הנמצאות על גוף בעלי החיים, וחומרי הדברה שבהם מרוסס מזונם. בנוסף מקבלים בעלי החיים הורמונים לצורך הגברת הגדילה והרבייה, ואנטיביוטיקה למניעה וטיפול במחלות. מלבד זה חלב הפרה מכיל הרבה הורמונים של הפרה עצמה, שחודרים לגוף האדם, משנים את המאזן ההורמונלי התקין של הגוף.
 

לפי הרפואה הסינית: מוצרי חלב משבשים את תהליך העיכול וגורמים להצטברות ליחה ולחות בגוף. הצט' מלווה בחום או בקור. הליחה עולה מעלה ומשפיעה פיזית ונפשית על הגוף. כשהיא חמה היא תופיע כליחה צמיגית צהובה או ירוקה. כשתהיה קרה תופיע כליחה שקופה. נוכל להבחין בערפול מחשבתי,בלבול והתנתקות מהסביבה. הלחות מאופיינת ככבדה ולכן נתקעת במע' העיכול ויוצרת עייפות,גזים,הצט' שומן,בחילות ויציאות לא תקינות. ולחילופין הלחות יכולה גם לרדת מטה וליצור הפרשות וגינאליות,דלקות מעיים,דלקות פרקים,ציסטות. כשהלחות חמה ההפרשות תהיינה צמיגות,צהובות ובעלות ריח. כשהלחות קרה ההפרשות תהיינה בהירות,שקופות,שופעות וללא ריח. הסיבה העיקרית לאוסטאופורוזיס היא צריכה מרובה של חלבונים מהחי  וביניהם מוצרי חלב, כמו גם בשר, צריכה מוגזמת של מלח, קפאין, אלכוהול, משקאות מוגזים ועישון. כל אלו פוגעים בספיגת סידן בגוף, מחלישים את העצמות ומורידים את צפיפות העצם. כמו במוצרי החלב, גם חלבונים מהחי, בניגוד לחלבונים מהצומח מעלים את רמת החומציות בדם ועל כן הגוף נאלץ לשחרר יוני סידן מהעצמות ע"מ לנטרל את עודף החומציות. התוצאה - עצמות חלשות, פגיעות ושבירות.
אז מה עושים?
1.
תזונה נכונה יכולה לעזור בספיגת סידן ולמנוע אוסטיאופורוזיס בעתיד. כמו למשל צריכת דגנים מלאים, קטניות,זרעים ואגוזים.  תזונה נכונה הינה תזונה המותאמת אישית לכל אדם ואדם ע"פ מאפיינים אישיים הדורשים התייחסות אישית במרפאה.
2.לסובלים מאוסטיאופורוזיס טיפול בדיקור יכול להאט את התקדמות המחלה ולהאט את פעילות התאים מפרקי העצם (אוסטאוקלסטים) במיוחד כאשר מדובר במצבי  אוסטאופורוזיס כחלק מתופעות מגיל המעבר.
3.מתמידים בפעילות גופנית המחזקת את העצם: פעילות גופנית מפעילה עומס על העצם הגורם לגירוי של התאים האוסטיאובלסטים האחראיים על בניית העצם.
4.צריכת חלב עיזים במקום חלב בקר מכיוון שמבנהו הכימי שונה מזה של חלב הבקר ודומה יותר לחלב אם. חלב עיזים עשיר בפלואוריד- במידה ואינו מפוסטר- הרבה יותר מחלב בקר.
חלב עיזים קל יותר לעיכול ואינו יוצר ליחה ולכן אינו גורם למחלות הנובעות מיתר ליחה ולחות בגוף. כאשר חלב העיזים טרי ישירות מהעז הוא מרפא כיבי פה ולשון. העיזים בשונה מהבקר- ניזונות מצמחייה בשטחים לא מרוססים ולכן עשירים בחומרי תזונה חיוניים. בחלב עיזים יחס הסידן עולה על הזרחן ולכן הסידן נספג טוב יותר. אך בכל זאת מומלץ להימנע מכל סוג של חלב אשר מקורו בחי.