שיאצו כטיפול לבעיות ברכיים

פגיעות הברך נחשבות למטרידות עד מאוד. כל תנועת רגליים כגון קימה, הליכה, עליה וירידה במדרגות, לפעמים גם בישיבה ושכיבה, מרגישים כאבים עזים.

מאת: מנשה חי נקר

חשיבות רבה לברכיים בגוף, כמי שנושאות את משקל כל הגוף ומתמודדות עם המסה הכבדה (בעיקר לכבדי משקל) וכמי שאחראיות על תזוזות הרגליים הבסיסיות הליכה, עמידה, ישיבה ועקב היותן ממוקמות במרכז הרגל כמפרק חיוני המשמש לפעולות היומיומיות. בשל הסחוס המפריד בין שני מפרקי עצמות הירך והשוק, הברך למעשה משמשת כהגנה על העצמות ובלימת זעזועים מקפיצות, חבלות ופציעות, מה שעשוי גם למנוע שברים לאורך העצמות ושחיקה מסיבית של ראשי המפרקים.

הסימנים הקליניים הנפוצים בכאבי ברכיים: הכאבים יכולים להופיע כחדים עד מאוד, מציקים גם במנוחה וללא מאמץ כלל, חוסר נוחות של הרגליים בלילה, קשיחות וחוסר גמישות שרירי הרגליים בבוקר, מגבלה בהליכה, הברכיים מושפעות ומתנפחות מהמאמץ הכי קטן, ברכיים נפוחות ומודלקות, כבדות ברגלים או חולשה גדולה. ברפואה הסינית מייחסים לברכיים גם את רגש הפחד, כיוון שהברכיים הן בשליטה של הכליות, מה שמעיד על תחושה של חוסר יציבות, מעידות רבות, לא סומך על הרגליים, חוסר בטחון.
מבחינת קשרי יין ויאנג הברכיים אומנם נמצאות בחלק היין הארצי, הנמוך והתומך, אך למעשה תפקידן היאנג הוא גם תפקידן המרכזי והוא התנועה, שינוי בתנוחות הרגליים, גמישות וחוזק.

היבטים בשיאצו לאבחון הברך: חשוב לברר תחילה באמצעות המגע את מערכת היחסים בין הגב התחתון לרגליים ואת מערכת היחסים בין הבטן התחתונה לרגליים.
הגב התחתון נתון לשליטת הכליות ושלפוחית השתן. איברים אלו מושפעים לרעה מגורם הפתוגני החיצוני קור, שתוקף את הגב התחתון ומחליש את פעולת הכליות. האחרונות אינן מצליחות לחמם את החלקים התחתונים של הגוף, אי לכך הקור מצטבר ויורד אל הרגליים ומשתקע במפרקי הברכיים. הקור מכווץ את שרירי הרגליים בחלקים האחוריים של הירכיים, מתיחות גבוהה בגידים המחברים בין השרירים למפרק ומקשיח את הרצועות. מצב זה יוביל לכאבים בברך אשר מוטבים בחימום (מוקסה, כרית חמה, רטיות של ג'ינג'ר לקומפרס חם) אך עדיין אינם נעלמים. הסיבה כי צריך לחזק את הכליות ולחמם אותן באופן ישיר, בנוסף מגע בגב תחתון שיוצר תנועה מהגב לכיוון הרגליים ומספק את חום היאנג הנדרש אל הברכיים.
מערכת היחסים בין הבטן התחתונה לבין הרגליים קשורה למרידיאן המחמם המשולש. מסונגה אבי הזן שיאצו מצא כי מרידיאן זה זורם דרך עצמות ה–axis באגן ומשם לאורך החלק הצידי לטראלי של הרגליים בין מרידיאן הקיבה למרידיאן כיס המרה. מרידיאן זה נוטה לצבור מתחים רבים כתוצאה מחוסר הרמוניה בין כל שלושת ומחממים ובעיקר תקיעות של צ'י ודם במחמם התחתון והצטברות של נוזלים וקור בבטן תחתונה. מרידיאן זה כמו כן מאופיין יותר באספקט היאנגי של הכליות. מרידיאן המחמם המשולש תפקידו להניע את חום הלב ל- extremeties, כמו כן דואג לווסת את חום הגוף כולו. במצב שבו הברכיים חמות או קרות מידי והבטן התחתונה קרה או חמה מידי (אך אין תאום בטמפ' של הברך עם הבטן), הרי מצב זה מעיד על כשל בזרימת המרידיאן מה שיצור קשיחות כאב ולחץ בחלק החיצוני לטראלי של הברך. היות ומדובר במרידיאן מיסוד האש תהיה לו השפעה ישירה על המעי הדק ומגן הלב גם הם מיסוד האש, אי לכך נראה בעיות בזרימת הדם לרגליים, הרגשה של נימול לאורך הרגליים, כאבים חדים בצד הפנימי מדיאלי של הברך, כאב רגיש ביותר בעת מגע ולחיצה לאורך המרידיאנים הללו אשר לפי מסונגה זורמים בצד הפנימי של הרגל בין מרידיאן הטחול למרידיאן הכבד. כשאספקת הדם משתבשת ברגל הגידים והרצועות סביב הברך "מתייבשים" והולכת ופוחתת הגמישות במפרקי הברך. בשלב מאוחר יותר יביא להידלדלות כוח השריר השוק ה-tibialis. הכבד שאחראי לשחרר את הדם והרמוניה בזרימת הצ'י, נתקע גם הוא ויוצר התנפחויות וכאבים מודלקים. כשהכבד אינו זורם במיטבו תופיע קשיחות בתנועת מפרק הברך אשר תתאפיין בעיקר בשעות הבוקר ובעת הקימה, קשיחות נוספת של הכבד תורגש סביב גיד אכילס.

היבט אחר הינו קשור למרידיאני הטחול והקיבה, שני מרידיאנים אלו חולשים על החלק הקדמי של הברך ומשני צידי ה–patella, חיצוני ופנימי. מרידיאנים אלו עוסקים בבניית השריר ובפיזור שווה של אנרגיית המזון בגוף, בעיקר לגפיים החיצוניים ידיים ורגליים, וזאת על מנת לבנות שם את מסת השריר. סימן עייפות הברכיים עם רצון לרוב לשכב פרקדן מעידים על חולשה של הטחול. הכאבים בברך יתבטאו באזור נק' SP9 וכן ככאב בכל הרצועה המקיפה את השוק שמתחת ל-Patella (אזור מרידיאן הרוחב של הטחול). הטחול ידוע כי הוא אחראי על תמיכה ואחזקת הגוף, כדי למנוע צניחות ונפילות של הרגליים לרצפה. נוסף כשטחול חלש נוצרת עודף לחות שמתאכסנת בברכיים, נוצרת נפיחות סביב הברך ולעיתים בצקות לאורך הרגל כולה. הקיבה לעומת זאת מורידה למטה דרך המחמם האמצעי צ'י יאנגי, אשר יורד לרגליים ומחבר את הברכיים אל אנרגיית המרכז. ככל שאנרגיית המרכז תהיה חזקה (כולל האנרגיה של העיכול הן בקיבה והן במעיים), הרי תופיע במקביל הרגשה יותר חזקה ויציבה בברכיים והידלדלות השריר הקדמי של הירך לאורך מסלול מרידיאן הקיבה.

יעילות טיפול השיאצו: השיאצו באיכותו הטיפולית אינו מטפל אך ורק מקומית בברך, אלא פועל לשם חיזוק מערכות אחרות פנימיות יותר כמו מערכות האיבר. המטרה היא למנוע ככל האפשר הצטברויות של צ'י, דם ונוזלים סביב הברך. השיאצו הינו טיפול בעל יכולות רבות כתוצאה מהלחיצות הארוכות והאיטיות הטיפול גם מאוד מרגיע ומשחרר אנדורפינים למוח, אשר עוזרים לאדם להתמודד עם הכאב. בנוסף השיאצו יכול לעזור בשחרור חסימות לאורך המרידיאנים שנעים לאורך ולרוחב הברך, מניע היטב את הדם ומחדש תנועה גמישה יותר ומסלק ככול שניתן את הקשיחות סביב מפרק הברך. אחת הטכניקות הנפוצות ביותר בשיאצו היא טכניקת חיזוק קיו (חולשה). בטכניקה זו ניתן לחזק פעילות שרירים שנפגעו או נחלשו באזור השוק והירך ולגרום עקב כך, לחלוקת עומס שווה יותר, אם זה בין שתי הרגליים או אם לאורך הרגל עצמה.