טיפול שיאצו לילדים

מאת: מנשה חי נקר

ראשית נבדיל בין טיפול מבוגר לילד
: המבוגר חסום ע"י מטענים רגשיים שליליים, כמו כן חייו נמצאים במתח ודאגה יומיומיים, המיקוד שלו משתנה בין עבר לעתיד, מרבית תלונותיו הם סביב הכאב, מתלונן לרוב על כאבי שרירים או מפרקים. הילד אינו חסום רגשית אלא מפתח תבניות הגנה בשל חוסר הביטחון שלו, מתמקד בצרכים שלו בהווה ובשגרה בטוחה, אינו מהרהר בעתיד והעבר אצלו מודחק היטב. לרוב אינו מתלונן על כאבים מפושטים בגוף כמו המבוגר, אם יחווה כאב לרוב יהיה ממוקד ויופיע באזורים רגשיים כגון הראש (כאבים מסוג לחץ), או הבטן (כאבים עוויתיים).

מדוע שיאצו לילדים? השיאצו הוא אנרגטי ולכן משפיע לטובה על ילדים שלרוב האנרגיה שלהם פעילה ולא מגושמת. בשיאצו לוחצים על נקודות מסוימות אשר משנות את הזרימה האנרגטית ואיכות זרימת הדם. המגע עצמו תומך ועוטף את העור ובהדרגה מעמיק. ההשפעות של השיאצו הן לרוב רגשיות.

כיצד מתבצע הטיפול? טיפול שלם מורכב מכמה חלקים 1. שיחה עם הילד והכרות עם המאפיינים שלו והטיפוס שלו, הישגיו בלימודים וסוג הקשרים החברתיים שסביבו, כדי לדעת מהי תבנית חוסר האיזון אותה הוא יוצר. 2. תרגילים מיוחדים ומונחים לפי הבעיה, במטרה ליצור איזון גופני ונפשי על פי פילוסופיית היין והיאנג. 3. טיפול השיאצו במרידיאנים. אורך הטיפול במגע הוא על פי יכולת הילד לשכב ברפיון מלא, עם הזמן הילד מפתח יכולת הרפיה גבוהה אשר מעידה על יכולתו להירפא. בסיום הטיפול לעיתים מקבל הילד שיעורי בית כמו צמצום שעות הצפייה בטלוויזיה, ארגון תיק בית הספר, משימות ואחריות יותר בבית. בנוסף ולא פחות חשוב! נמדד החלק של ההורה בקידום הילד, או בעצירת הילד. לשם כך אני ממליץ על פגישות הנחיה וייעוץ בנפרד מהילד, אשר תורמות מאוד בהבראתו, כשההורה יודע איך להתנהל.

מהן הפתולוגיות בהן ניתן לעזור? השיאצו יעיל מאוד ברגיעה והפחתת לחץ, אי לכך משפיע על כאבי הראש, התנהגות עצבנית, צעקנות, לחץ לפני מבחנים. קשב וריכוז בעיה שכיחה ומטרידה אשר פוגעת בתפקוד בלימודים ויש לה סממנים רגשיים רבים במקביל להפרעות במרכזי חשיבה במוח. השיאצו תומך בחלק הרגשי והחברתי, משפר את יכולת הריכוז במקביל לטיפול התרופתי, לעיתים הטיפול דוחה את השימוש ברטלין. טיפול בתופעת הטורת, מדובר בסימנים של קולות המלווים בטיקים, טיפול בבעיות רגשיות כלליות אצל ילדים, כגון טראומות רגשיות, אובדן, הטרדה מינית, חוסר השתלבות חברתית, מעברי דירה עם חוסר התאקלמות, פחד מכישלון בבית הספר וכו'. לא מעט הורים מספרים, כי כבר לקחו את הילד לטיפול פסיכולוגי, אך ללא הועיל כיוון שבבעיות מסוג אלה, חסר את המגע מעבר לשיחה כדי לבנות מחדש את האמון.

כיצד ילדים מגיבים לטיפול? הילד מגיב לטיפול במהירות יחסית לאדם מבוגר, אם הילד מרגיש בטחון ואמון עם המטפל, ירשה לעצמו לשחרר רגשות, שאפילו הוריו אינם מודעים להם. אם אין חיבור עם הילד רוב הסיכוי שהטיפול יכשל. בחמשת הטיפולים הראשונים כבר יש סימנים ראשונים לשינוי, בנוסף הילד שמח כשאומרים לו שהולכים שוב לטיפול שיאצו.

 

 

מה חשיבות של המגע בטיפול? מגע הוא הצורה הטבעית ביותר לריפוי, ללא שימוש בחומרים והתערבות פנימית, המגע מעורר את שכבת העור והופך אותו למודע. העור מצד אחד אוטם ומגן על פנים הגוף, אך גם פתוח לשחרר מהפנים אל החוץ (זיעה, נוזלים ורעלים). מבחינה פיזית העור עוזר בתהליך לניקוי וסילוק רעלים, מבחינה נפשית למקום בו אני מסתיים ומתחיל העולם החיצון. המגע מעורר את מערכת התגובה של העור לחיזוק ההסתגלות לשינויים סביבתיים, מעודד תחושות נעימות בעור אשר מעבירות מסר של ריפוי, למערכות פנימיות בגוף אשר נחלשו כגון מע' נשימה, מע' עיכול וכו' באמצעות מסלולי אנרגיה הנקראים מרדיאנים.

היום כבר יש קשר עם הרפואה המערבית: חזון למועד! נושא השילוב בין רפואה משלימה ורפואה קונבנציונאלית רוקם עור וגידים מרגע לרגע. במכון להתפתחות הילד במרכז הרפואי אסף הרופא הבינו שלטיפול השיאצו ולדיקור יש בהחלט מה לתרום. במרפאה הנוירולוגית, שם אני עובד בצמוד לרופאה מומחית נוירולוגית ילדים, אנו דנים במקרים, ומשלבים את השיאצו או הדיקור במקביל לטיפול התרופתי או לסדרת הבדיקות. לאחר סדרת טיפולים התוצאות מדברות בפני עצמן. אני חייב לציין כי הפרגון לתחום המשלים הוא מעל ומעבר.