הטיפול בהתקפי חרדה לפי הרפואה הסינית והשיאצו

הליכה או ריצה קלה יומיומית מרגיעה את החושים !

מאת ורדה נקר

חוקרים גילו קשר ישיר בין פעילות גופנית סדירה להפחתת חרדה וליצירת נוירונים חדשים במוח המרגיעים תחושות שליליות.


התקף חרדה
החלטתי לכתוב הפעם על תופעה יותר ויותר שכיחה בימינו אלה. אחוז ניכר מהמטופלים המגיעים אלינו היום לטיפול, בנוסף לחברים ומשפחה הסובבים אותנו ופונים אלינו לעזרה.
בעודי חוקרת, שואלת וקוראת על החרדות, אכן כמעט ואין מישהו שבשלב זה או אחר בחייו חווה לפחות פעם אחת התקף חרדה שהתבטא אצלו בצורה זו או אחרת:
דופק מואץ,תחושת טשטוש וערפול,הזעת יתר,רעד בגוף,כאב ראש או סחרחורת,נשימות שטוחות ומהירות,איבוד הרגעה עצמית,המחשבות השכיחות ביותר הן: "אני הולך למות" "אני הולך להשתגע".
תפקודים גופניים יוצאים משליטה. הרגש המאפיין התקף חרדה הוא פחד גדול. האדם חש סימפטומים המוכרים בהתקף לב לכן רבים הסובלים מהתקפי חרדה מגיעים לרופא משפחה ולמיון.
למעשה הגוף מתכונן להתמודדות עם איום כאשר אין איום אמיתי במציאות.
- הגוף מאותת: עומס יתר,לא מתנהלים נכון ביום יום,לחץ נפשי, מתח ודאגות מיותרות.
- בקצב החיים האינטנסיבי והתובעני,חסר יציבות בו אנו חיים הרבה אנשים חווים התקפי חרדה.
- תרופות ניתנות ללא הגבלה, גורמות להתמכרויות,הזיות,רגישות יתר,פרנויה,רעד,נדודי שינה,בעיות במע' העיכול.
מחקרים מעידים על כ-60% מהאוכלוסיה שחוו אירוע חולף בשלב זה או אחר. לעיתים זה מסתיים בסדרת בדיקות גופניות בהם לא נמצאת שום בעיה ונגמר הסיפור אך במקרים רבים אחרים האירוע משפיע מאד על האדם והוא ירצה למנוע התקף נוסף. ברגע שהתקפים חוזרים לעיתים קרובות יש צורך לטפל כדי שיחלפו לחלוטין כדי שלא יפריעו לתפקוד היומיומי.
שילוב בין הטיפול בהתקף חרדה עצמו לבין טיפול בחרדה מפני התקף חרדה.
בטיפול בסמפטומים של החרדה נתמוך בתפקוד הפיזי. חיזוק ואיזון באמצעות דיקור סיני או שיאצו בשילוב צמחי מרפא. נעזור למטופל להתמודד עם חרדה ולשם כך צריך אנרגיה: כשהגוף חזק המטופל מרגיש יותר רגוע ועם יכולת להתמודד. הטחול פחות ידאג,הכבד יהיה יותר מאוזן,הלב ירגיש בטוח. הרגשות יוכלו לזרום בצורה חלקה יותר והגוף יוכל להתמודד עם הסימפטומים.
בהיבט השני וחשוב לא פחות הוא הדרכת המטופל לעבודה עצמית. המטופל צריך לרצות לעשות שינוי.
עיבוד החוויה של הניסיון להימלט מתחושת חוסר השליטה תפחית את כמות התקפי החרדה. אם האדם יפסיק לרדוף אחרי הדבר אותו לא ישיג לעולם: שליטה מלאה על חייו. (לכן זה אופייני בעיקר ל "חזקים" שבינינו, "השתלטנים" שבינינו,שהכל "על הכתפיים" שלהם) ואז יכולה להתפנות אנרגיה ליצירה,אהבה,שקט פנימי,קבלה.
חרדה מיוחסת לחוסר איזון של הלב ואי יציבות הנפש המאוחסנת בלב. מתבטא בחוסר התלהבות,חוסר חיוניות,חוסר מנוחה ודיכאון.
בנוסף יכול להיות שילוב של חוסר איזון איברים אחרים:
עודף פעילות מנטלית של הטחול המתבטאת בדאגה,נדודי שינה,עייפות,ירידה בתאבון.
חוסר ביטחון ופחד הקשורים לכליות מתבטאים בכאבי גב תחתון וברכיים.
רגשות של כעס,תסכול,חוסר סבלנות,מצבי רוח משתנים עם נטייה לעצבנות נובעים מחוסר זרימה של האנרגיה והרגשות עליהם אחראי הכבד.
איברים יכולים לצאת מאיזון גם מהשפעת הסביבה,הרגלי אורח חיים ותזונה לא מתאימה.
לכן נמליץ גם על שינוי תזונתי כמו: ארוחות קטנות בשעות קבועות, פחמימות מלאות:אורז מלא,שיבולת שועל המעלים את ריכוז הסרוטונין במוח. ויטמינים מקבוצת B ,סידן ומגנזיום המרגיעים את המע' העיצבית.
נמליץ להימנע מסוכרים, קפאין ואלכוהול.
התקפי החרדה והפחד מהם ניתנים לטיפול. המטופל כמובן צריך לרצות לטפל וחשוב שיבחן ויבחר אלו טיפולים מתאימים בדיוק עבורו. שילוב בין תזונה (וצמחי מרפא שלעיתים מאד משמעותיים בטיפול), טיפול במגע כמו שיאצו או עיסוי, טיפול בדיקור לאיזון המערכות בגוף, פעילות גופנית כמו הליכה, יוגה, מדיטציות והרשימה עוד ארוכה.
נותר רק להקשיב לגוף ולנפש ולתת להם את המענה המתאים. 

 



 

 

  •