תזונה לחיזוק הטחול

מאת: ורדה נקר

רבים נוטים לחשוב על עצמם שמגדלים קרס או בטנונית, מבחינת הרפואה הסינית לא מדובר בהשמנה
אלא בתופעה המוגדרת כחסימה של אנרגיה צ'י ונוזלים בבטן התחתונה, ובעצם מדובר בחולשה של אנרגיית הטחול. הסינים טוענים שהטחול יש לו תפקיד מאוד מרכזי בגוף והוא להפוך את אנרגיית המזון הגולמית לאנרגיה זמינה ובעלת פוטנציאל לפעילות התקינה של הגוף. בין היתר הטחול בונה את הדם והשרירים. חשוב לדעת כי בטיפול נכון עם שמירה על עקרונות האכילה התופעה יכולה להעלם ובהצלחה מרובה.
התופעה נפוצה בקרב אנשים:
-המפעילים רוב היום את האינטלקט,סטודנטים למשל,אשר בין לבין מנשנשים.
-שרוב היום עובדים בישיבה,מזכירות,מתכנתים וכד'.
-המנהלים אורח חיים צפוף עם ארוחות לא סדירות, לרוב אינם אוכלים כל היום ובערב או בלילה אוכלים ארוחה כבדה.
- הנוטים "לחטוף" אוכל תוך כדי פעילות,נוטים לאכול מהר ושוכחים את חשיבות הלעיסה.
-הדואגים יתר על המידה.

כללים והרגלים לחיזוק הטחול:
1.חשוב להקפיד על לעיסה ממושכת, המזון צריך שיהיה טחון היטב כדי שלא יכביד על תהליך העיכול.
2.לאכול ארוחות קטנות לעיתים קרובות יותר, ולא מלאות ועשירות אשר מכבידות על העיכול ומאריכות את משך העיכול.
3.כל המזונות כולל פירות צריכים לעבור תהליך של בישול, אידוי או אפייה.
4.לא להשתמש במזון נא או ישר מן המקרר, כולל מזון ושתייה קרים.
5.בתזונה זו גם חשוב לשמור על הכבד שיהיה מאוזן לשם כך יש להימנע ממזון שיגרום לסטגנציה כגון כמות גדולה של שמנים, זרעים ואגוזים, אלכוהול וכימיקלים במזון.
6.חשוב לשמור על חום הגוף ולהימנע מחשיפה לקור.
7.מחשבות יתר ודאגות מחלישות את הטחול או מחשבות חוזרות ונשנות שלא עוזבות ובעיקר להימנע מכל מחשבה בזמן האוכל.
8.מומלץ להימנע מלצרף באותה ארוחה חלבון מן החי (בשר, עוף, דגים, ביצים ומוצרי חלב) יחד עם פחמימות (אורז, לחם, תפוחי אדמה ודברי מתיקה).
9.להימנע או להמעיט במזונות המייצרים ליחה ולחות כגון מוצרי חלב, ביצים, מזונות שמנים ומטוגנים ודברי מתיקה.
10.להימנע ממזון מתובל מידי, מזון חריף או מתוק מומלץ במידה מסוימת.

המזונות המועילים במיוחד:
-מזונות עשירים בפחמימות והם המזונות הכתומים כגון: בטטה, גזר ,דלעת, סלק.
-דגנים מבושלים היטב כדייסה כגון: שיבולת שועל, קינואה.
-ירקות ותבלינים חריפים כגון: בצל, פלפל שחור, ג'ינג'ר, קינמון, שום.
-כמות קטנה ומבושלת היטב של מזון מן החי כגון טונה, עוף, הודו.
-מבין מוצרי החלב ניתן לצרוך כמויות קטנות של מוצרים שעברו תהליך תסיסה והחמצה, כגון: חמאה, יוגורט, לבנה, רצוי לאוכלם עם ירקות ותבלינים חריפים.
-מזון מתוק בכמות קטנה כמו: משמש, ענבים, תאנים, תמרים, ליצ'י.

כאשר מגיע המטופל לקליניקה,לאחר שעבר תשאול ואיבחון,אנו נבנה לו תפריט שיתאים לו בהתאם להרגליו וצרכיו, כולל מתכונים, על מנת שיוכל לשנות בהדרגה את הרגלי התזונה שלו ולהרגיש טוב יותר. וכמובן נמליץ על טיפול משלים המתאים לו.